Een bedrijf breidt haar activiteiten uit

Bedrijven zijn dynamisch. Dat betekent dat bedrijven producten kunnen aanpassen, de activiteiten kunnen worden uitgebreid of juist worden beperkt. Deze veranderingen kunnen effect hebben voor de werkingssfeer van een bedrijf. Het kan daarom voorkomen, dat een bedrijf gaat vallen onder een werkingssfeer van een bedrijfstakpensioenfonds (BPF), terwijl ze dat niet in de gaten hebben.

Zo hadden wij vorig jaar zaak van een handelsbedrijf. Het bedrijf importeerde computer onderdelen uit het buitenland naar Nederland. Deze onderdelen werden verkocht aan de business-to-business markt. Op enig moment waren er afnemers die vroegen of dit handelsbedrijf de onderdelen wilden plaatsen in een computer. Daarom werden er in Azië kastjes ontwikkeld, die dienden als computerkast, waarin dan de computeronderdelen werden bevestigd.
Voor deze werkzaamheden, het assembleren en testen, werd een zelfstandige aangezocht om deze assemblage te verrichten. Het bedrijf had zelf enkele miljoenen handelsomzet en deze nieuwe persoon leverde zo'n € 50.000,- aan omzet op.
Dit liep allemaal prima, waardoor de ondernemer besloot deze persoon in loondienst te nemen. En toen ging het balletje vanzelf rollen. De belastingdienst heeft toen het BPF Metaal & techniek geinformeerd. En vervolgens stond er ineens een accountmanager op de stoep bij de ondernemer van het BPF Metaal & Techniek. Zij verzocht om toegang tot de salarisadministratie. Gelukkig heeft de ondenemer deze afspraak kunnen verschuiven.

De clou in deze zaak is, de definitie van het BPF Metaal & techniek. Deze ene mederwerker verrichtte inderdaad metaalwerkzaamheden, zoals beschreven in de verplichtstelling van het bedrijfstakpensioenfonds (BPF). En dat niet alleen, volgens deze definitie vallen ook werzaamheden van andere afdelingen onder de werkzaamheid van de metaal. Je kunt niet lassen als er geen personeelsafdeling is, die jouw arbeidscontract maakt. Of je kunt niets assembleren als er geen afdeling is, die onderdeel importeert.
Kortom, door op deze manier werkzaamheden  mee te tellen in de metaalwerkzaamheid, stegen de metaalgerelateerde activiteiten boven de 50%. En zo zou dit bedrijf gaan vallen onder het bedrijfstakpensioenfonds Metaal & Techniek.

En trouwens, de ondernemer ontving alvast een voorschotpremienota van € 125.000,-. Of die even in 14 dagen betaald kon worden.

Hoe wij dit hebben opgelost voor dit bedrijf kunt u bij ons opvragen: Tim van Dasselaar